21 /03 /2016
project

Efficiënte leerroutes en alternatieven voor zittenblijven

Er zijn grote verschillen in scholen wat betreft het aantal zittenblijvers. Op sommige scholen komt het veel voor, op andere nauwelijks. Scholen experimenteren steeds vaker met alternatieven voor zittenblijven. Met dit project willen we inzicht krijgen in de oorzaken en gevolgen van zittenblijven. Daarnaast willen we alternatieven in kaart brengen en van enkele alternatieven de effectiviteit onderzoeken. Dit project is een samenwerking tussen OCW, enkele basisscholen, de UM en de inspectie. 
x


Aanspreekpunt

Ron Diris  

Post-doctoraal onderzoeker, Projectleider MBO binnen de OnderwijsMonitor Limburg, vakgroep Algemene Economie, Maastricht University School of Business and Economics
r.diris@maastrichtuniversity.nl

Ik doe als onderwijseconoom onderzoek naar de effecten van verschillende aspecten van het schoolcurriculum op de uitkomsten van leerlingen op zowel de korte als de lange termijn. Daarnaast focust mijn werk zich op de rol van toetsing binnen het onderwijs, en dat met name op wat toetsen wel en niet meten en hoe we de informatie die toetsen geven op de beste manier kunnen gebruiken.

Projectleden

Inge de Wolf  

Coördinerend inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht.
i.dewolf@maastrichtuniversity.nl

Als een van de initiatiefnemers van de werkplaats, ben ik vooral enthousiast over samenwerking tussen mensen uit de onderwijspraktijk, wetenschappers en collega's uit het toezicht/beleid. Mijn rol is het (helpen) organiseren van deze samenwerking. Ook bewaak ik dat de projecten voldoende opleveren voor alle betrokkenen. Ik timmer zelf ook mee bij enkele projecten, begeleid promovendi en ben actief in het verspreiden van nieuwe inzichten (in wat werkt in het onderwijs en toezicht/beleid).

Lex Borghans  

Hoogleraar Arbeidseconomie en Sociaal Beleid • General Economics 2 (Macro), School of Business and Economics
lex.borghans@maastrichtuniversity.nl

Onderwijs neemt een belangrijke plaats in in de maatschappij. Er is veel tijd en geld mee gemoeid. Terwijl het belang van goed onderwijs alleen maar groter lijkt te worden, lopen we steeds vaker tegen de grenzen aan van wat mogelijk is. Mijn onderzoek gaat over de afwegingen die gemaakt worden in het onderwijs.

Contactinformatie

Tongersestraat 6
6211 LM Maastricht
Telefoon: +31 43 388 36 20 

Stuur ons een email

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Social

Volg ons op social media.