Bezoek oud-inspectieleden

Een impressie van een bezoek van oud - inspecteurs van de Inspectie van het onderwijs aan onze werkplaats.

inspectie_werkplaatsonderwijs.pngStan_werkplaatsonderwijs.pngJoyce_werkplaatsonderwijs.png

Een bijdrage van Cor de Ruiter

De landelijke inspectiedag was dit jaar op 3 november bij de academische werkplaats van prof. Dr Inge de Wolf in Maastricht. Geheel in de traditie van Limburg werden we ontvangen met vriendelijkheid, koffie en een keuze uit vlaaien. 

Het gebouw was heel bijzonder. Zoals vaak in deze omgeving betrof het een moderne aanpassing van een traditioneel pand in Rooms-katholieke stijl. Maar met restanten van muurschilderingen die door inheemse mensen uit Afrika waren aangebracht. Zoiets bedenk je niet. Het maakte het een bijzondere omgeving voor de huidige School of Business and Economics, want ook in Maastrichts universitaire wereld heeft het Engels gewonnen van het Nederlands en zelfs het Limburgs. Desondanks keek ook Fie vrolijk en greep nu en dan haar kans om ons Limburgs wat op te krikken.

Inhoudelijk werd de toon gezet door Inge de Wolf, waar ik persoonlijk erg trots op ben omdat ze een goed voorbeeld is van loopbaanbeleid bij de inspectie. En thans een alom gewaardeerde hoogleraar is die wetenschap en praktijk wederzijds bevruchtend laat zijn.

In 2014 startte de academische werkplaats van inspectie, Universiteit Maastricht en scholen met de slogan: Pak een hamer en doe mee! 

De netwerkorganisatie koestert nu een veelheid aan projecten. Promotietrajecten, publicaties maar ook verkenningen met schoolteams kenmerken de openheid op verschillende niveaus.

Na de presentatie van Inge volgden vijf presentaties die hiervan een goed beeld gaven.

• Belinda Biesmans en Paul Dovermann over communicatie en verbinden.

• Ron Diris over zittenblijven.

• Joyce Gubbels over passend onderwijs.

• Lex Borghans over toetsen.

• Stan Vermeulen over wie wordt er leraar en de kwaliteit van leraren.

Stuk voor stuk onderwerpen die ertoe doen in het schoolveld en om wetenschappelijk onderbouwde antwoorden vragen.

Na een rondleiding door het pand ontfermde Paul zich over ons om ons in zijn rol van verbindingsofficier naar het nabijgelegen Tapijn te brengen. Zijn enthousiasme leidde al snel tot een promotie naar verbindingscommandant door enkele kenners uit de groep.

De Tapijnkazerne is een voorbeeld van hoe het in een stad goed kan aflopen met bestemming van grond.

In 1902 was er de wens om hier een park aan te leggen. In 1916 werd het een kazerne en in 2013 kwam het gebied in eigendom bij de universiteit, provincie en gemeente. Op het terrein staan rijks- en gemeentemonumenten zoals paviljoens uit de jaren 50 en loodsen. In 2016 werd 100 jaar Papijn gevierd met het besluit het gebied door te ontwikkelen tot Leerlandschap. Een combinatie van startups, studieplekken en ook voor het brede publiek horeca én.... een park.

De dag werd afgesloten in één van de gebouwen met vijf veelbelovende internationale studenten. 

Met Paul als verbindingsofficier moet het lukken om meer en meer inspecteurs mee te laten doen met deze academische werkplaats en om vrienden van de inspectie met regelmaat te ontvangen om een hamer op te pakken.
Immers, een vriend van de inspectie gooit het bijltje er nooit bij neer! 

Inge, heel hartelijk bedankt en succes met de verdere uitbouw.

Cor de Ruiter

Programma 3 november 2016

11.00 uur > Ontvangst UM School of Business and Economics  • Tongersestraat 53 • kamer A0.23 met koffie & Limburgse vlaai
11.15 uur >Welkom door Inge de Wolf
11.30 uur > Presentaties door: Belinda Biesmans & Paul Dovermann • Ron Diris • Joyce Gubbels • Lex Borghans • Stan Vermeulen
12.30 - 13.00 > Rondleiding gebouw School of Business and Economics  • Tongersestraat 53
13.30 uur >Lunch in Tapijnkazerne
14.30 uur> Rondleiding Tapijn door Tima van der Linden of Ralf Herben: 
De Tapijnkazerne is op 1 oktober 2013 officieel in eigendom gekomen van de Universiteit Maastricht, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht. De universiteit en provincie zijn (gezamenlijk) eigenaar van de gebouwen. Het gebied bestaat uit een openbaar park en de gebouwen zijn bedoeld voor onderwijs en onderzoek en daaraan gerelateerde functies waaronder horeca voor een breed publiek.
15.15 - 16.30 uur> Speeddate of brainstormsessie  & borrel in Edlab [Tapijn] St. Hubertuslaan 12 • Building X



Contactinformatie

Tongersestraat 6
6211 LM Maastricht
Telefoon: +31 43 388 36 20 

Stuur ons een email

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Social

Volg ons op social media.